Ett år sedan kapningen av Estelle

Pressmeddelande Skapad 20/10 2013 kl 06:00
 
S/V Estelle

Det är nu ett år sedan Ship to Gazas segelfartyg S/V Estelle kapades på internationellt vatten, 38 sjömil utanför Gazaremsans kust. Ombord fanns trettio människor från åtta länder, fast beslutna att med ickevåld trotsa den illegala blockaden av Gazaremsan. Kursen var ställd på Gaza, Palestinas hamn, och områdets 1,7 miljoner människor som då levt under blockad i mer än sex år. Ett mottagande av fartyget var förberett. Estelle symboliserade hoppet om ett slut på isolering och separationspolitik, och ett slut på blockadens förödande konsekvenser för levnadsförhållanden och rörelsefrihet. 

På morgonen den 20 oktober 2012 valde israelisk militär att än en gång borda ett civilt fartyg, lastat med humanitär last och symboliska gåvor från människor som mött och stött Estelles resa från Skandinavien genom Europa. Bordningen var en militär aktion, enligt IDF var det sjuttio soldater som bordade skeppet, och aktionen var självklart inte fredlig. 30 människor frihetsberövades och fördes mot sin vilja till fängsligt förvar i Israel. Aktivisterna deporterades och de som inte var israeliska medborgare belades med inreseförbud till Israel. Estelle hålls kvar och står under konfiskationshot. Lastens vidare öden är okända. 

Estelle var det senaste i raden av Freedom Flotilla Coalitions aktioner för att trotsa blockaden. Blockaden fortsätter nu på sitt sjunde år, och genom den egyptiska regimens aktioner under senare tid har den humanitära situationen förvärrats ytterligare. Vi fortsätter att kämpa för respekt för mänskliga rättigheter och frihet för det palestinska folket. 

Dror Feiler, Ann Ighe, Victoria Strand, talespersoner Ship to Gaza Sverige 

Länk till lista och bild på Estelles besättning på resans sista del
Länk till en film om Estelles resa genom Europa mot Gazaremsan, producerad av en av de ombordvarande, spanska filmaren och aktivisten Laura Arau
Länk till den spontana kampanj av stöd för Estelle som skapades på Facebook under dagarna före och efter bordningen