Första deltagarna klara till Womens Boat to Gaza

Pressmeddelande Skapad 1/6 2016 kl 21:46
 
Marama Davidson och Mairead Maguire

Womens boat to Gaza träffas denna vecka i Bryssel för att planera resan till Gaza som kommer avgå i mitten av september. Womens Boat to Gaza är ett projekt från Freedom Flotilla Coalition där svenska Ship to Gaza ingår. Under aktionen i september kommer besättningen bestå av bara kvinnor för att på så sätt belysa kvinnornas ovärderliga bidrag i kampen mot blockaden.

”Vårt projekt, stött av många kvinnoorganisationer inne i Gaza och av civilsamhällets organisationer runt om hela världen, syftar till att skicka ett budskap om solidaritet och hopp. Om den fruktansvärda situationen i Gaza ska förbättras måste blockaden omedelbart hävas” säger Ellen Huttu Hansson, talespersonen Ship to Gaza Sverige. 

I dag tillkännages att följande personer kommer följa med på färden mot Gaza:

Mairead Maguire, Nobelpristagare (1976) från Nordirland

Marama Davidson, parlamentsledamot från New Zealand

Fler delegater, bland annat från Sverige, kommer offentliggöras inom de närmaste veckorna.

Målet med aktionen är att belysa de fruktansvärda konsekvenserna av den blockad som befolkningen i Gaza är utsätt för. Vi vill i synnerhet lyfta fram kvinnornas kamp. Kvinnorna i Gaza är aktivt involverade i motståndskampen mot blockaden och har en central roll i nationsbyggandet. Det är viktigt att deras röster får höras, även i tider av extrema orättvisor.  

Under mötet i Bryssel högtidhåller vi även minnet av massakern mot Mavi Marmara den 31 maj 2010 då 10 icke-våldsaktivister mördades på internationellt vatten. Denna brutala attack är dock inget i jämförelse med det våld som den palestinska civilbefolkningen dagligen utsätts för.

Enligt FN kommer Gaza vara obeboeligt år 2020. Hem, skolor och sjukhus ligger i ruiner. 97 % av allt vatten är odrickbart och elektriciteten fungerar bara ett par timmar om dagen. ”Den israeliska blockaden bryter mot internationell lag och kränker mänskliga rättigheter utan att någon ställs till svars” säger Shabnam Mayet, aktivist från Sydafrika.

I samband med mötet i Bryssel söker Freedom Flotilla Coalition stöd från ledamöter i Europaparlamentet. Privatpersoner och organisationer från runt om hela världen välkomnas att delta i vår aktion för att bryta blockaden mot Gaza.

För mer information, kontakta svenska Ship to Gazas talesperson Ellen Huttu Hansson på 072-2883213.