PCHR chefen och Gazabon Raji Sourani får Right Livelihoodpriset

Pressmeddelande Skapad 26/9 2013 kl 11:49
 

Right Livelihood Award Foundation har idag beslutat att tilldela människorättsadvokaten Raji Sourani i Gaza Right Livelihoodpriset (ofta benämnt som det alternativa nobelpriset).

Sourani, som är den första palestinier som fått priset, är grundare och chef för Palestinian Centre for Human Rights, PCHR. PCHR är alltsedan Ship to Gazas tillkomst en av våra viktigaste samarbetsorganisationer. Organisationen ägnar sig åt att undersöka och dokumentera brott mot de mänskliga rättigheterna på de ockuperade områdena. För Ship to Gazas nyhetsrapportering liksom för många andra som följer människorättssituationen i Mellanöstern har PCHRs veckobrev varit en avgörande informationskälla

På Gazaremsan har PCHR anordnat workshops, konferenser och utbildningar kring mänskliga rättigheter, något som ofta inneburit konflikter med de lokala myndigheterna.

Sourani har under långa perioder fängslats och trakasserats av den israeliska ockupationsmakten. 1988, då han hölls i förvar utan rättegång, utsågs han till en av Amnesty Internationals samvetsfångar. Efter inrättandet av den palestinska myndigheten 1993 kritiserade Sourani de palestinska domstolarnas bristande rättssäkerhet. 1995 blev han därför också den första politiska fången i Palestina.

Sourani är också ordförande för Arab Organisation for Human Rights.