Ship to Gaza utsatt för terrorattack

Pressmeddelande Skapad 29/4 2014 kl 09:43
 
Gazas Ark - nu till hälften sänk i hamnen i Gaza

Klockan 03:45 lokal tid den 29 april fick nattvakten ombord på Gazas Ark, Ship to Gazas och Freedom Flotilla Coalitions senaste båt nere i Gaza Citys hamn, ett telefonsamtal om att lämna båten eftersom den skulle bli attackerad. Han gav sig av, men återvände snart då ingenting hände. Några minuter senare skakade en stor explosion båten och gav den omfattande skador. Båten sjönk delvis och vilar nu på den grunda havsbottnen. Vakten blev inte skadad i explosionen men fördes till sjukhus för observation.

På plats i Gaza City finns sedan sent i höstas Charlie Andreasson, matros ombord på S/V Estelle från aktionen 2012, som hjälpt till att färdigställa arken inför avsegling. Ship to Gaza inledde för ett tag sedan sin varukampanj för att fylla Gazas Ark med palestinska exportprodukter, en kampanj som trendade högt på Twitter senast igår.

Gazas Arks projektledare Mahfouz Kabariti säger: ”Omfattningen och förhållandena kring skadorna håller på att utredas. Vi uppdaterar när så är möjligt.”
”Freedom Flotilla Coalition förbereder vårt agerande som ett svar på detta fega terrordåd, men vår ståndpunkt är klar: varken denna eller andra attacker kommer att stoppa våra försök att bryta den illegala blockaden av Gaza”, säger David Heap i Gazas Arks styrkommitté.

”Båtar från Freedom Flotilla har saboterats tidigare. Den här attacken kommer när vi var bara veckor ifrån att segla iväg. De kan sänka en båt, men de kan inte sänka en rörelse, säger Ship to Gazas talespersoner Ann Ighe och Dror Feiler.

Information:

Kontaktperson för Ship to Gaza-Sweden
Dror Feiler, +46702855777
Ann Ighe +46709740739

På plats i Gaza
Charlie Andreasson +970 (59) 8345327, charlie.andreasson@outlook.com

www.shiptogaza.se
www.gazaark.org