Freedom Flotilla Coalition

Ship to Gaza är en del av Freedom Flotilla Coalition, FFC, ett nätverk av organisationer som alla har som mål att häva blockaden av Gaza. Gemensamt för oss är också att vi har valt att utmana blockaden sjövägen. Koalitionen består idag främst av nationellt baserade gräsrotsorganisationer, som t ex svenska, norska och grekiska Ship to Gaza, italienska Freedom Flotilla Italia, spanska Rumbo a Gaza och kanadensiska Gaza’s Ark. Vi har också kontakter med intresserade organisationer exempelvis i Sydamerika.

Koalitionen skapades inför 2010 års aktion, för att genom ett brett samarbete på allvar utmana blockaden, efter ett antal genombrytningar med enstaka mindre båtar. 2010 kallade vi oss helt enkelt Freedom Flotilla. Svenska, irländska och grekiska Ship to Gaza, Free Gaza Movement, International Campaign to End the Siege on Gaza, European Campaign to End the Siege on Gaza och turkiska IHH var bland de viktigare aktörerna.

Efter 2011 samlade sig koalitionen sig till ett nytt samarbete, Freedom Flotilla 2, aktionen gick under namnet Stay Human, för att hedra den mördade aktivisten Vittorio Arrigoni och hans mångåriga arbete i och för Gaza. Flera nationella initiativ tillkom, som den franska un Bateau Francais de Gaza, US Boat to Gaza, Canadian Boat to Gaza och spanska Rumbo a Gaza. Även de internationella kampanjerna och IHH fanns med i arbetet.

Under 2012 drev FFC två projekt: Att segla svenska Ship to Gazas Estelle genom Europa mot Gaza, och byggandet av Gaza’s Ark. Gaza’s Ark gick ut på att i samarbete med lokala fiskare och andra renovera och utrusta en båt inne i Gaza. Projektet slutade mycket tragiskt med att fartyget bombades under den israeliska offensiven mot Gaza under 2014. Fartyget, som under flera månader renovertas i hamnen i Gaza, totalförstördes.

Under 2016 driver FFC projektet Women's Boat to Gaza (WBG). I solidaritet med kvinnorna i Gaza seglar vi för att bryta blockaden med en helt kvinlig besättning. Fartygen la ut från Barcelona i mitten av september, och väntades nå Gaza i början av oktober 2016.